Viktiga poäng på spel i Bombardier

Västerås har inte rosat marknaden och behöver lyfta sig rejält spelmässigt för att inte bara ta sin eftertraktade fjärdeplats, men också gör att komma in i slutspelet med bra form och självförtroende. Kristianstad är det inget i situationen som är nytt förutom på bänken där erfarne Thomas Sivertsson vikarierar för avstängde, ”jag fick ett bryt på domaren” Schefvert. Alla poäng är viktiga och det kan räka med en två för att klara kontraktet.

Västerås har en tendens att missa många avslut. Inledningen ikväll är inget undantag och avsluten kommer tidigt av främst Rosell som öppnar med noll på fyra. Kristianstad kommer också till lägen men här är det ramverket tillsammans med en storspelande hemmamålvakt i Elin Lindberg som är i vägen. Första målet kommer för gästerna först efter att Julia Andrejic gått över zon och satt 0-1 riktigt snyggt i bortre.

Västerås stressar framåt, massor med tidiga avslut och laget gör en rad onödiga tekniska fel. Kvalitéten på skyttet är långt ifrån det man kan önska och det är svårt att förstå varför det är så många oprovocerade passmissar.

Målen kommer när spelar får yta och kan ta sig förbi sin motståndare. I försvar försöker man, men felbesluten och bristen på samarbete, rutin och kommunikation är tydlig. Det ger gästerna en rad enkla avslut och mål. Bäst i första är målvakten Lindblom.

Kristianstad gör en av sina bättre halvlekar, bra spel som också gett laget leding i paus med 8-11. Framåt är det bra insatser och produktion från en rad spelare, Weisenbilderova, Sarah Carlström och Caroline Månsson som gör en av sina bättre insatser för året. Även Julia Andrejic gör mål och snygga assist men dras ner av alla tekniska fel. I försvar är det ett fall framåt och laget har en välförtjänt ledning tack vare Västerås oförmåga framåt och generösa försvar.

Kristianstad har återigen slagläge för en livsviktig tvåa inför andra halvlek.

Andra Halvlek

Västerås öppnar andra som man gjorde första, tekniskt fel. Kristianstad å sin sida får bra betalt idag och en nyfrälst Andrea Jacobsen går upp och skjuter på riktigt, 0-1. Sekvensen eefter visar man dock ett av skälen till att laget ligger sist, osorterat hemspring lämnar Olivia Gemmel ren på linjen, 1-1.

Men efter det är det Västerås som bestämmer och efter nio spelade har Västerås 6-3 och lika på 14. Spelet vänder igen och Kristianstad gör 3-0. Det är den sista tydliga ledningen för gästerna och Västerås äter sig succesivt ikapp och förbi en ledning som de sen aldrig släpper.

Kristianstad gör ikväll en av sina absolut bästa insatser under säsongen med en bra första halvlek. Det är fler spelare som är på plats och verkligen kör, i synnerhet i anfallsspelet och de tidigare nämnda får i andra sällskap av Johanna Hilli. Det som fortsätter vara lagets stora problem är försvarsspelet. Problem som sträcker längre tillbaka än bara den här säsongen. I Början av andra så klarar man inte av hemspringet, att sortera, komma på plats och ta sin del av uppgiften. Givet att det är på högsta nivå så räcker det inte med att vara nära.

Västerås gör återigen en godkänd halvlek. Det såg hyfsat ut i första i senaste hemmamatchen mot Skövde och ikväll är det i andra laget får resultat. Den stora skillnaden är försvarsspelet, det syns från start och ligger till grund för skiftningen till vitts fördel i andra. Skyttet utifrån är marginellt bättre i andra. Men givet att, för dagen svartklädda Kristianstad, inte riktigt klarar kvalitét i sin offensiv så får laget många öppna lägen nära, tillsammans med fyra sjumeterskast och övertalsspel. Extra bra idag är målvakten Lindblom, Hanna Grytegård och Olivia Gemmel, de senare speciellt i andra.

Nyhet: Matchens utropstecken, att kliva fram ur det dolda och göra ett bra jobb.


Ida Lindblom som gör en riktig bra insats i försvaret i andra.

Nyhet nr 2, hjärta: Kriterier, att göra sitt med 100% inställning.

Tre hjärtan till Elin Lindblom, två till Rosell och ett till Jacobsen.

Tre ta med sig hem

Västerås tar två poäng, det var viktigt och laget behöver nu ta med sig poängen och använda de som bränsle. Vinsten kan trots brister i spelet, ge lite arbetsro att ta en rad kliv för att den sannolika fjärdeplatsen ska vara värd något. Att komma fyra ger hemmafördel men framförallt ger det en sportslig chans att ta sig till exit i semifinal istället för kvart. Men om ni inte får ordning på hur det ser ut kommer det ändå bli exit i kvart, trots att ni sluppit ”de tre”.

Kristianstad har blivit bestulna på poäng. En eller fullt möjligt två poäng som laget borde fått med sig hem. Bestulna av kvällens rättskipare som under andra halvlek tydligt favoriserar hemmalaget. Det är inte alltid i det stora och solklara det missas utan även gång efter annan i det lilla. Det gör skillnad och tynger ett lag, lyfter ett annat. Trots viss kompensation på slutet så är det detta som gör den största skillnaden för utgången. Det handlar om frikast, givna utvisningar och straffar men framförallt bristen på beslut som ikväll väger över rejält.

Kristianstad är nu riktigt illa ute. De kan klara sig kvar genom kval och för det kan det räcka med en poäng. Den poängen måste komma mot Kungälv eller Skövde. Den kommer inte mot Lugi och Skuru i nästkommande men använd dessa som träningsmatcher för att vässa på det ni gör. Träna på försvarsspelet, i sextio hela minuter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.