Tyresö Skånela i Slottshallen

Tyresö var på förhand en av favoriterna till serieseger men som de flesta andra av de tunga korten i serien inför har laget haft problem att prestera. Förluster mot bland annat nykomlingarna Tumba imponerar inte. Trots den svajiga inledningen hade laget förstaplatsen efter elva spelade omgångar.

Idag står Skånela för motståndet. Skånela hade en tungt år 2017/18 och löste förnyat kontrakt efter 2-1 i kval mot RP. Nu är det år två med mer eller mindre samma trupp och siktet är ställt högre upp i tabellen.

Lagen möttes innan jul och bjöd på en jämn första halvlek men i andra föll spelet igenom för Skånela med för mycket slarv i synnerhet i anfallselet. Idag är det på förhand en rätt öppen tillställning men givet att gästerna måste vara klart närmare sitt 100% så sätter vi pengarna till hemmaseger.

Tyresö startar med Johanna Brejding i mål, 5-1 försvar och värt att notera att Madeleine Lindgren får gå på högersex som högerhänt. För Skånela är det Gracia Axelsson mellan stolparna och 6-0.

Skånela öppnar och får göra enkla mål genom Alexandra Schaerlund och Moa Andersson. Tyresö skytte i inledningen imponerar inte men laget håller ändå jämna steg med mål från Ronja Westerlund, Smilla Eld och Frida Blohm som hittar nät mot ett Skånelaförsvar som bjuder på mycket yta.

Efter lika på tre rycker Tyresö och Eld får fortsätta skjuta ostört med bra resultat. Skånela har svårt att få tag i Tyresöspelarna bakåt och räddningarna dröjer. Gästerna får flera möjligheter att hålla avståndet nere men det är för mycket slarv och svaga avslut i öppna lägen mot en rejält påkopplad hemmamålvakt.

Skånela slutar inte jobba och tack vare Veronica Wislander på mittsex, kanterna Moa Andersson och Emma Persson kommer laget ikapp till lika på nio. Halvleken avslutas dock bäst av Tyresö med 3-0 till 12-9 i paus.

Gästerna har svårt att komma till bra lägen, det är mycket tekniska fel och Tyresö får en rad möjligheter att ställa om. Bakåt har laget stora problem att få tag Blohm, Westerlund och Eld.

För hemmalaget går det lättare framåt, poängspelarna på nio, Blomh och Eld har en bra halvlek tillsammans med Westerlund som gör mål och fixar sjumeterskast.

Hemmalaget öppnar bäst i andra och Blohm fortsätter på inslagen väg. Axelsson i Skånelas mål tar kliv i andra och är en starkt bidragen orsak till att Tyresö inte kan skapa större distans till gästerna. Räddningarna ger också många möjligheter i första och andrafas men kvaliteten på avsluten lämnar en del övrigt att önska.

Med femton minuter kvar leder Tyresö med 18-14 och det känns som de har kontroll på händelserna. Men damallsvenskan 18/19 är en riktigt öppen historia och när Emma Persson och Sofia Kou Aune kommer igång på riktigt på högersidan tillsamman med fortsätta mål från Moa Andersson så vänder Skånela och vinner tillslut rättvist.

Detta trots att Skånela fick två utvisningar, med tio sekunder mellan domslut, med ca två minuter kvar. Tyresö lyckas inte hålla kylan sex mot fyra och jobbar rätt snabbt ihop två egna utvisningar. Den senare blir också dubbel när Ronja Westerlund lyckas få en extra tvåa och därmed rött, kollapsen är total. Resultatet avslutande femton blir 7-1 för Skånela.

Inget vi sett idag riskerar att injaga någon större respekt hos kommande motståndare. Tyresö blandar och ger i serien och utan förstaplatsen så blir det inget avancemang. Laget har mycket att arbeta på över hela banan och prestationerna över sextio minuter för tankarna till försäsong. Undantaget är Blohm i det offensiva och målvakten Brejding som gör en riktigt bra match.

Gästerna kan inte heller vara särskilt nöjda med sin insats och även om vi får se bra prestationer från Therese Wislander och Moa Andersson samt en bra andra halvlek av Axelsson. Med en mer rimlig kvalitét i öppna lägen samt en mer neutral bedömning från domarparet så hade differensen kunnat skrivas betydligt större.

Tre ta med sig hem

Skånelas hjärta, jag har varit inne på det förut och det finns något där som laget match efter match har nytta av. Det ger inte alltid två poäng men finns där.

De gick inte jättebra för våra rättskipare idag och det bidrog sannolikt till stämningen på slutet.

Tyresös avslutning förtjänar en fortsättning, utanför banan. Det osportsliga uppträdande på slutet från Olivia Svalstedt och framförallt Ronja Westerlund förtjänar en kommentar från klubben.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.