Tungviktsmöte i Helsingborg

OV Helsingborg har tankar om att spela handboll i en finare miljö. Klubbens satsar uttalat uppåt och ska enligt plan ge sig själva möjlighet att få spela om avancemang. Bakom sig har man två säsonger där laget varit ”nere och vänt”, negativt kval mot Enköping säsongen 16/17 och tabellmitt förra året.

Motståndet för dagen är det inför säsongsstart mest givna topplaget Tyresö. Gästerna gjorde bra insatser i förra säsongens kval uppåt mot Skara även om det blev förlust med 2-1 i matcher. De har tappat tre givna spelare från förra årets upplaga till SHE men kunnat förstärka med kvalitét och rutin från högre serier i Ronja Westerlund och Frida Blohm.

Lagen går ut för fullt och det är mer som klaffar framåt än bakåt och på de första sex får vi se nio mål. OV är laget som kommer ut bäst, 4-1 efter 02:44 och målen kommer från sexmeterspelarna Sara Bergsten, Annie Lind och Ellinor Fahlstedt och på sju meter från Martina Persson. Tyresö presterar från nio med Olivia Svalstedt och Smilla Eld.

Inget av lagen är helt på plats i försvar men efter inledningen klingar offensiverna av något. Tyresö slarvar en hel del framåt och har problem med träffbilden men går ändå ikapp och tar succesivt över initiativet tack vare fortsatt produktion från Blohm (även 2 straffmål,) och Fanny Norsten på nio. Tyresö orkar inte hålla fokus halvleken ut och OV avslutar med 3-0 fram till lika på elva i paus.

Trenden håller i sig halvleken ut, grönt presterar på sex och sju meter och rött på nio. Bra i första för OV är Ellinor Fahlstedt och målvakten Leila Melcher. För Tyresö, Frida Blohm och Madeleine Lindgren.

Andra halvlek är en mer öppen och lagen presterar mer över hela uppställningen. Båda försvaren är dock ojämna och blandar stabila insatser med mer generösa. I anfallsspelet är OV mer rejäla, det finns ett mer bestämt anslag och även om det sker en del tekniska så kan laget efter de första tolv gå ifrån. Emelie Kristiansson gör sin andra säsong i klubben och i år är hon betydligt bättre förberedd för att spela bra handboll. I andra halvlek kliver hon fram och visar att hon vill tillsammans med främst Anna Wibring (högersex,) och Fahlstedt.

Tyresö kommer till Helsingborg med för tunn uppställning, elva utespelare och bara en målvakt. Laget orkar inte matcha OV i sextio minuter och ser inte ut att vara i riktigt det skick som krävs för att de ska kunna matcha sina tankar om serieseger. Försvarsspelet är inte tillräckligt påkopplat och aggressivt tillsammans med för få räddningar. Framåt tas en hel del svåra avslut och många ansatser handlar om det individuella. Laget har tappat tunga kort som Julia Lönnborg och Sara Odden pga skador och givet dagens insats och resultaten i stort kommer de behöva ta flera kliv för att komma i ordning, i spelet och i inställning.

OV Helsingborg är å sin sida mer redo för uppgiften. Även om numerären funnits genom åren så är det tydligt att de tagit kliv i kvalitét och konkurrensen i truppen är klart starkare. Att Fahlstedt är tillbaka på riktig är viktigt för hemmalaget och hon visar både i försvar och anfallsspel att hon är en kraft att räkna med. Formen på de grönklädda med skyttet från Persson och Kristiansson tillsamman med kvalitéten från kantspelarna Wibring och Lind lovar mer och som det ser ut kommer trenden fortsätta. Dr Forsberg vid rodret har alla möjligheter att styra hem ytterligare två i kommande derby.

Tre ta med sig hem

Även om säsongsinledningen inte motsvarat förväntningarna i stort har Helsingborg börjat få upp farten och har nu tre raka. Det finns en hel del positivt att ta med sig från dagens seger och även om laget har två tuffa matcher framför sig så har man alla möjligheter att stanna var på rätt sida kvalstrecket.

Tyresö har en tuff målsättning för säsongen men har inlett tveksamt. Laget behöver ta en ny titt på sina kärnvärden, glömma framförallt dagens andra halvlek och starta om blankt och köra över Drott i kommande.

Dagens publiksiffra på 89 inspirerar inte och även om fokuset har behövt ligga på andra delar för organisationen kring damerna behöver OV nu åter knyta an till Helsingborgaren. Tredje raka och prestationen i stort idag kommer säkert skapa en positiv trend även här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.