Toppmöte, Eslöv GT

Eslöv har bytt ett anskrämligt 2018 mot en trevligare 2019, med fyra på fem. Idag möter laget serieledaren GT Söder. Hemmalaget har fått tillbaka en av sina viktigaste poängspelare i Lina Wessberg, viktigt för att laget ska fortsätta på den inslagna vägen och ge sig chansen till att iaf spela om avancemang.

GT Söder leder serien efter 16 spelade inför dagens fyrapoängsmatch mot serietvåan. Laget har i min uppfattning levt en ganska anonym tillvaro i damallsvenskan efter avancemanget från division 1 norra. I år, med elva nya spelar i a-truppen, har GT visat sig vara de som klarat sig bäst från de dalar som drabbat toppkonkurrenterna,

Det är på nytt ett trevligt arrangemang i Eslöv med en bra publiksiffra. Somd et ska varar när serien främsta möts.

Från start syns det att det är två lag som går för fullt med fokus på serieledning.

Gästernas Malin Wilén öppnar målskyttet och viktiga Amanda Andersson på högernio kvitterar för hemmalaget. Eslöv bjuder på tekniska framåt och har svårt att få tag i sina motståndare i försvar. Framåt kommer målen i huvudsak från sex meter och i omställning. GT har bättre resultat i det ordnade anfallsspelet men bakåt är det inte samma fokus.

Lagen går jämna steg med ett lite plus för gästerna som har lite initiativ.

Efter femton går Eslöv för första gången om men gästerna släpper aldrig iväg hemmalaget och gör istället ett ryck under halvlekens sista fem och går till paus med 12-16.

Eslöv bjuder på för mycket i sitt försvar, får inte tag i returer och samarbetet mellan försvarare och målvakterna Fia Ertzinger och Wilma Lundahl är inte tillräckligt bra. Framåt är det misstagen som gör att laget inte har riktig kontakt.

GT Söder har förarsätet rättvist inför andra med en hel del bra försvarsinsatser och en rad bra mål och prestationer framåt. Med lite större fokus i hemjobbet och en annan procent på sista utposten hade det vart ännu större skillnad i protokollet.

Andra

Duktiga Wilén öppnar även andra innan Eslöv äter upp en del av försprånget med tre raka, delvis på grund av en onödig tvåa på Julia Grahn men kommer inte närmare än två ifrån.

GT ökar istället succesivt avståndet och leder med hela åtta bollar, 18-26 efter femtio spelade. Hemmalaget väljer att gå upp i dubbelpunkt, Grahn och Domonji, senare också Widgren, under andra halvan av andra halvlek samt anfall med sju mot sex.

Sista tio minuterna börja gult få resultat på sin offensiva stans och på en period på mindre än fem minuter gör man sex mot noll. Men det är för lite och för sent och gästerna kan göra matchens sista och vinner med 24-27.

I sista minuten får hemmalagets Emma Olsson syna det röda när hon drar på sig två tvåminuters. Hon borde fått sin vila betydligt tidigare.

GT får en skön resa hem och får ta med sig ett i stort riktig bra försvarsspel. Framåt visar laget upp mycket kvalitét men får väldigt stora problem att få ordning på spelet när Eslöv fokuserar på poängspelarna på riktigt. Det är anfallsspelet som inte fungerar och det ger Eslöv ett bra tryck och ryck närmare. Denna dubbla är inte unik för Eslövs försvar och Dr Schjölin och DR. Sarensten behöver hitta en lösning på det. Även om ledningen med åtta räckte idag.

Eslöv ser helt klart annorlunda ut jämfört höstens mindre givande insatser. Men, det stora problemet är fortfarande de svackor som laget hamnar i som göra att de tappar matcher. Mot Hellton och idag mot GT. Anfallsspelet behöver bli rejälare, ja jag vet att skytteuppställnigen är rejäl, men det görs alldeles för mycket misstag och kvaliteten på nio meter är för låg. Försvaret är inte tillräckligt nära och målvakterna behöver mer hjälp.

Dagens utropstecken är niomålsskytten Yasmin Domonji, det är säkerligen ingen nyhet för många men nu har hon presterat sig på riktigt för mig.

Hjärtan

Tre till Emma Petersson som är riktigt, riktigt bra i försvarsspelet. Hon gör också ett bra mål utifrån i andra.

Två, redan nämnda Wilén fart och kvalitét i två riktningar.

Ett, Lina Wessberg, väldigt viktig poängspelare för Eslöv. Alla mål ger inte alltid poängen med hem men bidraget är tydligt.

Tre ta med sig hem.

Helheten Eslöv fortsätter vara en positiv ingrediens i damallsvenskan även om de svåraste nötterna inte gått att knäcka 2019. Aggressivitet och fysik i försvar är inte fel men att få tag i sin spelare är inte samma som det opolerade från mittförsvaret. Det tenderar att bli en del insläppta i sammanhanget.

GT Söder, en trevlig bekantskap och spelare för spelare, med många alternativ, ligger laget bra till för fortsatt serieledning.  Men vad hände mot Spårvägen?

Kvaliteten i både försvar och anfallsspel. Det fanns en hel del handbollsgodis att ta med sig ifrån Eslövshallen idag. ff00000

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.