Slaget om Østdanmark

Toppmöte i Köpenhamn

De två Svensklagen Köbenhavn Håndbold och Nyköbing Falster Håndbold möts i match som har alla möjligheter att bli en tät och tuff kamp. Två lag som båda mönstrar fyra svenskar vardera. KBH har dessutom en femte i Marie Wall som dessvärre får se höstens matcher från läktarplats pga. korsbandsskada.

I det nyss presenterade landslaget hittar vi hela sex spelare som återfinns på plan ikväll. Anna Lagerqvist och Johanna Westberg hos gästerna. Hanna Blomstrand, Jenny Alm, Johanna Bundsen och Linn Blohm i hemmalaget

Matchen har föregåtts av en hel del hets. Huvudstaden mot landet. ”Slaget om östra Danmark.” Titta gärna in på respektive lags sociala medier för en skön uppladdning. 

Matcher med NFH är speciella. De har alltid, jag menar alltid, oavsett var, en klack på plats. Så också idag.

NFH startar i anfall men lagets första såväl som många av de följande blir till intet. Passmissar, slarv och skytte i väl svåra lägen gör att Köpenhamn relativt enkelt kan gå upp i ledning. De svarta får göra mål i snabba omställningar när NFH slarvat. Blomstrand får sällskap av Maria Lykkegard, Debbie Bont och Thea Mörk med mål upp till 4–1. Anna Lagerqvist är den som öppnar målskyttet för gästerna. Ingen i NFH kan vara nöjd med sin defensiv under inledningen. Förutom starkt mål så har Lagerqvist även hunnit vila två under inledningen, (ut 01:55,) en bestraffning hon inte var helt nöjd med.

Köpenhamn är påkopplade bakåt och spelar med ett lågt men aktivt och tufft försvar. De svenska spelarna i laget får mycket speltid och ansvar. I försvarsuppställningen hittar vi Jenny Alm och Linn Blohm som treor samt Hanna Blomstrand som tvåa. Bakom försvaret hittar vi Johanna Bundsen. Hennes inledning är bra och hon har bra koll på det skytte hon möter. När hon räddar eller när bortalaget gör sina misstag straffar Köpenhamn dem direkt.

Bortalaget tar en välbehövlig time out tidigt, klockan visar 03:55. Det är dags att stoppa raset. Efter Time out är gästerna mer alerta och procenten blir bättre. Strax efter time out så åker Köpenhamns Thea Mörk ut och gästerna får sjumeterskast som Johanna W sätter. Mål nummer två i övertal kommer från NFH:s duktiga vänsterkant Laerke Pedersen i öppet. Alltid skönt när öppen bur straffar sig. Köpenhamn har även de vassa kanter och Louise Föns ser till att undertalsspelet slutar 1–2.

Efter NFH:s svaga inledning är det en hel del kamp men lagen bjuder även på en hel del delikatesser som tex när Lagerqvist snor bollen från Alm som är på väg upp i banan, det blir en assist och mål från Ayaka Ikehari, (högerkant i NFH).

Bortalaget kommer in mer och mer i matchen, bland annat genom tre straffmål från Johanna W och med knappa 5 minuter kvar är det lika på tolv. Men fokus och ork räcker inte hela vägen in till 30 spelade för NFH och Köpenhamn avslutar halvleken med 3–0 och vi har 15–12 i paus.

Köpenhamn känns bredare och även om de faller tillbaka något efter sin sprudlande inledning så kan de avsluta halvleken bra. Mia Rej är borta skadad, resten av säsongen som det ser ut. Jag har själv inte riktig upplevt hennes magi men på plan idag saknas inget för Köpenhamn. Mai Kragballe leder på mittnio och gör en riktigt bra insats. Hon är bra i spelet och tre mer eller mindre identiska mål runt sin försvarare, av kvällen sex.

Köpenhamn vinner rättvist och det känns som laget har en mer komplett uppställning och större bredd. Förutom Kragballe så får vi se en riktigt bra match från Blomstrand och Bundsen tillsammans med kantspelarna Bont, Föns och Mörk. Alm gör tre och Blohm sliter på linjen men skiner mer bakåt än framåt idag.

NFH har det tungt åt båda hållen idag. Försvaret är inte riktigt påkopplat, hemjobbet sviktar rejält och Köpenhamn får göra en hel del mål där bortalaget är bortspelade. Speciellt fascinerande är att NFH startar bägge halvlekarna riktigt svagt. Laget är inte alls på plats och det är inte mycket som stämmer, i synnerhet inte första delen av andra då KHB gör ett avgörande ryck, de vinner de första dryga tio med 7–2.

Framåt är det jobbigt för gästerna och när ligans skyttedrottning Johanna W för kvällen bara kan hitta nätet från sju meter blir det inte lättare. Spelarna spelar vidare, tar skott i svåra lägen och när passningarna väl går fram läggs ansvaret på någon annan, eller snarare på Anna, ikväll blir Lagerqvist den man söker i tid och otid. Lagerqvist gör en riktigt bra match i två riktningar och kan bland annat stoltsera med sju av sju i mål. För övrigt så är kanterna bra även i NFH och vi får se en del mål på kraft, i genombrott, från bland annat Emelie W och Wallén.

Tre ta med sig hem…

Handboll i Danmark är i regel alltid trevligt. 1 160 åskådare, bra handboll, oftast, och ett bra tryck i hallarna. Har du inte redan sett matcher i HTH Ligaen, gör det. När det gäller handboll på danska så kommer NFH för övrigt till Höör i sista kvalrundan fram till EHF-cupens gruppspel. Kul med denna lottning även om jag gärna sett att de hade mötts i gruppspelet.

Köpenhamn gör en väldigt mycket bättre match än senast jag såg dem och det känns tryggt med insatsen från bland annat Bundsen inför det stundande äventyret för landslaget.

Nyköbing Falster får ta nya tag och har i stort inlett säsongen bra. Det som känns lite oroande är att laget känns lite tunt, både sett till bredd och fysik, bortsett från alla fyra svenska tjejer dock. Positivt är att de värvat högernia från Westeros och House Stark även om hon kommer igång först senare delen av andra.

Dione Housheer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.