Skuru mot Kristianstad

Förutsättningarna för bortalaget blir inte bättre av att två av lagets mest givna spelare saknas. Spelföraren Sarah Carlström (med bruten näsa,) och Caroline Månsson är inte med i Stockholm.

Kristianstad startar i anfall, bjuder på sina sedvanliga växlar och skapar rörelse i grönt försvar. Skuru räknar fel och Martina Weisenbilderova får ett enkelt läge som dock Evelina Eriksson räddar. Skuru sätter fart från start men det går för snabbt och passmiss ger gästerna nytt anfall. Nytt anfall, växlar, men de hinner knappt börja innan Mathilda Lundström enkelt läser en passning från Jacobsen ut mot vänsternio och på egen hand öppnar målskyttet.

Tredje anfallet för gästerna, växlar, ger Julia Andrejic ett bra läge på högernio och hon kvitterar över en passiv Ulrika Olsson. Nytt försök från hemmalaget, Skuru hotar på alla positioner, ger Lundström läge efter att hon och Alexandra Bjärrenholt blivit två mot en på högersidan. Skottet räddas dock av Petra Kudlackova i Kristianstads mål som sätter igång spelet.

Nu är Skurus försvar långt ifrån passiva och tidig träff på Andrejic av Olsson pressar Kristianstad till ny passmiss och Skuru ställer om snabbt. Tre av Kristianstads spelar joggar hem och Skuru blir fyra mot tre i omställningen och Elin Hansson kan, helt ren, ge hemmalaget ledningen.

Nytt anfall för gästerna, växlar, nu med två spelare på linjen för att binda ner försvaret. Jacobsen tar läget tidigt och skjuter över. Kristianstadförsvaret å sin sida är inte redo, Andrejic överger Linnea Efraimsson på höger ett när hon tar fel spelare, det blir nytt två mot ett och vänstersexan Hansson kan sätta 3–1.

Vi tar det igen, Kristianstad anfaller, växlar, Jacobsen rätt tidigt över. Men touch och fortsatt innehav för gästerna. Andrejic får yta när Skuru tappar spelare och hon kan spela ut till Efraimsson som snyggt reducerar till 3–2.

Det är rätt hafsigt och oordnat spel i inledningen. Passmiss i nästa Skuruanfall följt av stegfel på Andrejic ger målvakten Eriksson möjlighet till ett snabbt bra utkast och eftersom INGEN i Kristianstad går för fullt hemåt är det enkelt för Alexandra Bjärrenholt att helt ren sätta 4–2. Värt att notera är att Bjärrenholt är nere på sju meter i försvar när signalen går, möjligen sju och en halv men hon är fortfarande först till offensiva sex meter.

Kristianstad provar lite växlar och när sen Cyndi Birberg springer in från kanten men vänder tillbaka ut igen hänger inte Skuruförsvaret med och Weisenbilderova får helt öppet läge igen men lobben går över. Andrejic är inblandad i mycket till en början och när hon tidigt får träff på Hanna Åhlén får hon stopp på nästa Skuruanfall. Grönt får frikast och Olsson tar läget men skottet går rakt på Kudlackova. Borde nog varit frikast. Dags för första kontringen från gästerna. Andrejic kastar till Efraimsson som finns på offensiv högernio, hon hinns dock upp av Bjärenholt som går för nära, Efraimsson faller och domaren blåser straff.

När Kristianstad gör sin omställning startar Bjärenholt på sin högernioposition, innanför offensiva nio meter, springer hem diagonalt till eget straffområden och passerar tre andra Skuruspelare på vägen.

På straffen från Jacobsen räddar Eriksson snyggt. I försvar behåller Jacobsen sitt fokus på boll och Bjärenholt får hur mycket plats som helst och drygar enkelt ut till 5–2.

Kristianstad får tidigt möjligheten att spela sex mot fem när Ulrica Olsson drar på sig en onödig utvisning. Men Jacobsen fortsätter att envisas med att ta tidiga avslut och detta blir det sämsta hittills dryga metern över. Skuru tar ut sin målvakt och anfaller sex mot sex. Hanna Åhlén får läge på vänsternio och mot backande försvarare visar hon sin skottstyrka.

Lundström läser Jacobsens passning anfallet efter och vi får en repris på hennes första mål. Time Out Kristianstad.

Just Jacobsen får lite revansch avstämt efter time out och sätter sitt första för dagen mot ett återigen passivt mittförsvar samtidigt som Skuru missar att ta in sin utvisade spelare.

Halvleken ut fortsätter misstagen för bortalaget och Skurudominansen blir mer och mer tydlig. Signifikativt för skillnaden mellan lagen är när junioren Cornelia Dahlström avstämt sätter 19–8 från fjorton meter i halvlekens slutskede. Hade Skuru inte varit lika stressade att komma framåt hade differensen varit ännu större.

Det finns som de flesta konstaterat en mängd avgörande delar i Kristianstad som inte fungerar. Laget beter sig inte som ett lag, spelarna jobbar inte för varandra och springer inte hem. Försvarsspelet är passivt, spelarna är stillastående och tittar för mycket på bollen. Anfallsspelet är ofta långsamt och lättläst. De nya och mer tongivande anfallsspelarna på ytternio har en hemsk halvlek. Andrejic stoltserar bland annat med tre stegfel i första. Enligt statistiken i halvlek har Kristianstad tretton tekniska fel, jag tror dock att det är något fler. Andrea Jacobsen kommer upp i nivå i andra och slutar på sex gjorda men tveksamt om hon ligger plus.

För Skurus del får man matchen precis dit man vill och vinner rättvist med 37–19. Skuru har ett mer aktivt försvar och straffar Kristianstad gång efter gång när gästerna gör sina misstag. Tunga tongivande spelar som Ulrica Olsson och Jenny Södrén märks inte alls idag utan det är de snabba spelarnas match. Många bra mål i omställning kommer från kantspelarna Lundström, Hanna Scheuer, Hansson och Ingesson. Eriksson går en stabil insats mellan stolparna men matchens riktiga behållning är Alexandra Bjärrenholt och hennes löpningar. Framåt såväl som bakåt. Matchen i sig säger inget om Skurus status men bygger på en positiv trend och Lugi, Skara samt Heid i kommande kommer de kunna räkna in 3 segrar till. Frågetecknen är passiviteten på de tunga treorna Olsson och Södrén som inte visar något större engagemang i försvarsspelet.

Tre rejäla ta med sig hem

Bra produktion och två bra kommentatorer i Peter Backe Och Charlie Sjöstrand. Fantastiskt roliga kommentatorer främst från den senare men båda levererar, här kommer ett axplock…

”Kristianstad har väl lite självinsikt får man väl säga och de vet att de spelar med en rätt så hög felprocent och då ha man hellre kvar målvakten i mål.” (Spel fem mot sex i första.)

”Det är anmärkningsvärt, hon hinner studsa ner Linnell, ta tid på sig, fundera var hon ska lägga bollen och ändå är de två spelare fria på den kanten.” (Skuru kontrar.)

”Tredje gången hon snor den passningen nu här, ja, (paus) man undrar ju hur många gånger till det kan bli.” (Lundström stjäl bollen i pass från M9 till V9.)

Anslag och självinsikt

Hos Kristianstads tränare finns en nivå i kommunikationen, avsaknad av engagemang och en brist på självinsikt som är häpnadsväckande. Citat från Kristianstadsbladet: ”– Jag tror att det har att göra med att spelarna måste förbereda sig bättre och det gör man genom att träna, titta på motståndet, ta in och använda den information vi ger dem. Spelarna har nog tagit uppgiften lite för lätt i början.” Är spelarna färdigutbildade och självspelande så kan man ju ifrågasätta behovet av en tränare? Har du inget eget ansvar? Hur ser din arbetsbeskrivning ut Schefvert? Hur kan du lägga över det ansvaret på någon annan än dig själv. Det var väldigt tydligt under förra säsongen och det blir extremt mot Sävehof och nu mot Skuru. Det är dags för dig att göra något annat.

Ok, Kristianstad har etablerat sig och gör bara sin fjärde säsong i högsta serien. Det är lätt att glömma eftersom laget ändå tagit sig till slutspel de senaste säsongerna. Men, stort men, ni har enorma utmaningar. Ny sportchef på plats i form av Peter Wadbro, kan du göra vatten till vin? För individuella kvalitéter finns definitivt. Sviten i högst serien är nia, sjua och nu senast femma. I år vänder den trenden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.