Skuru-Sävehof, semifinal, match ett

Sävehof har landat i handbolssverige igen efter år av total dominans i svensk damhandboll.

Förra säsongen fortsatte lagets abonnemang på sm-final men själva finalen slutade med en rejäl missräkning och Partille fick nöjda sig med ett silver. Att guldet hade en rejäl chans att hamna i Skånes hjärta istället för i Sävehof blev nog för många mer och mer sannolikt ju längre säsongen fortsatte.

Skuru å sin sida föll mot just Sävehof med 3-2 i matcher efter en rejäl holmgång där lagen vann sina respektive hemmamatcher. Värt att notera är dock att det var väldigt klara segrar för Sävehof i Partillebohallen, tex med 28-12 i match 3, efter den fick ledarna rimligtvis skjuta bussen hem från Göteborg.

Skuru bars av Angelica Wallén och för Sävehofs del var Johanna Bundsen, Ida Odén, Elin Hallagård och Emma Fernis spelare som levererade genomgående.

Denna semifinalserie är på förhand öppen men källor i Skuru tror på 3-0 i matcher för det laget som vinner match ett. Undertecknad tror på en jämnare serie.

Som det ser ut i inledningen i en välbesökt Eriksdalshall så kommer det isf. sluta med final för Skuru. Hemmalaget inleder bra och gör enkla mål fram till 5-2.

Sävehof har svårt att komma till läge till en början och den tunga och något tröga niometerslinjen med Julia Eriksson, Johanna alm och Ida Odén är för mig väl lika i spelstil, Även kraftspelaren Thess Krönell på linjen passar in i det stela.

Bakåt är det Gulsvarta laget också tunga men i inledningen är det på ett klart negativ sätt med ett platt och trögt försvar.

Laget jobbar inte tillsammans och inte för varandra. Henrik Signell tar en välbehövlig timeout efter 07.11. Två spelarbyten på nio, in med Elin Hallagård och Linnea Pettersson förändring inget. Hallagård och Pettersson inleder med enkla tekniska fel och Linnea orsakar straff i sina första insatser på plan.

Sävehof bjuds in i matchen när Skuru tappar inspirationen och blir väl stillastående framåt. Tack vare flera omställningar och mål/assist från en kirurgisk Olivia Mellegård jämte ett mer vaket gulsvart försvar kommer Sävehof ikapp. Ledningen för Skuru med 8-4 blir till lika på åtta.

Skuru kan trots svackan vända tillbaka igen och gör 3-1. Sävehofs verkar återigen slumra och försvarsspelet imponerar inte. 22 minuter in drar Sävehof dessutom på sig två utvisningar 15 sekunder efter varandra.

Den andra utvisningen är efter en överdriven brottningsinsats från Johanna Forsberg mot Jenny Södrén som dessutom i situationen överfalls av Krönell. Den situation är inte hedrande för er Sävehof.

Skuru får möjlighet att rycka men hemmalaget förmår inte göra något spelmål 6-4 och släpper dessutom ett.

En målmässigt jämn halvlek slutar dessvärre riktigt illa för Skuru och Ulrika Olsson som efter en satsning landar på en Sävehofspelare och vrider foten rejält. Semifinal ett är slut för henne. Ullis skulle dessutom aldrig stanna på bänken om hon inte hade riktigt stora problem så jag tror att om hon spelar mer denna säsong kommer var klart hämmad. Med henne borta faller Skuru och dessvärre är det fullt möjligt att finaldrömmen seglar iväg med skadan på en av lagets bärande spelare.

I början av andra kommer en ny rejäl smäll för Skuru, Jenny Södrén kastar sig efter en boll och Krönell landar med sin kroppsvikt på Jennys vänsterarm. Hon får en skada i axeln och semifinaläventyret är sannolikt över även för Södrén. Jag kan inte se om Sävehofsspelaren kollar hur det är med Södrén efter situation, jag hade gjort det, gjorde du det Thess? Och varför stannade ni inte spelet systrarna B?

8.40 in i den andra halvleken kvitterar Alexandra Bjärenholt till 16-16, det är sista gången Skuru har kontakt i matchen. Sävehof går ifrån efter det och släpper aldrig upp Skuru som sista delen av halvleken är rejält nedtrykta av situationens allvar.

Skuru spelar sannolikt två matcher till denna säsong. Det finns flera avgörande faktorer som talar emot en vändning.

Skadorna på lagets 2 absolut viktigaste anfallsspelare. Ingen av dem kommer sannolikt kunna spela fullt under kommande matcher.

Lagets försvarsspel imponerar inte. Det gäller i högsta grad även under första halvleken innan skadorna.

Anfallsspelet är inte tillräckligt bestämt, med tillräcklig rörelse och skyttet är alltför ärligt.

Skuru behöver hitta gudomlig inspiration för att kunna göra match av detta. Mycket av frälsaransvaret hamnar nu på Jennie Linell som har en hög kapacitet när det stämmer, både bakåt och framåt. Med en inspirerad Linell kan Hanna Åhlén och Alexandra Bjärenholt få mer utrymme som laget behöver för att kunna konkurrera.

Sävehof har en större trupp som är redo för uppgiften. Laget har en tung uppställning på nio meter som fick upp farten främst i andra, Olivia Mellegård är definitionen av precision samt tre målvakter som konkurrerar och alla kan göra riktigt bra insatser.

Silver hägrar dock för vinnaren på denna semisida. Inget av dessa kan klara H65 i 60 minuter.

Tre ta med sig hem.

Lagen har spelat många viktiga möten mot varandra de senaste åren och det är sannolikt rejält laddat för båda. Varje match betyder mycket, såväl i serien som nu i slutspel. Det är och ska vara tufft men idag finns det klara frågetecken. Spelare på denna nivå i matcher av denna dignitet behöver kunna göra mogna val, hårt men rent, släppa när det måste släppas.  När skadorna är väl nära måste det värderas. Om spelare eller klubb inte klarar det behöver det stävjas tydligt och jag hoppas domarparet i match två tar med sig det i större utsträckning.

Skadorna i Skurs visar återigen vikten av att ha spelare bakom som är redo. Som kan spelet, redan har testats, spelat av sig lite nervositet, fått känna på motståndet och börjat hitta självförtroende på seniornivån. Sen kommer Skurus yngre vara mer redo och ta sig an sina uppgifter i kommande med 110% insats.

Inramningen i Eriksdalshallen är bra för Skuru. Bra publiksiffror och en värdig hemmaplan. Kan Nacka Kommun tänka sig att göra en investering i det lokala föreningslivet för att ge klubbar som Skuru rätt förutsättningar?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.