Skara Kungälv

Försäsongen i Sverige är lång. Väldigt lång. Men den upplevs nog absolut längst av spelarna, finns nog en del tränare som skulle kunna tänks sig en-två träningsmatcher till, men för de absolut flesta är det skönt att det är igång.

Spänningen hittar vi här, i Skara Idrottshall, även om det som händer i Stockholm är intressant av en rad andra själv om än inte den sportsliga ovissheten.

Kungälv har ofta problem att komma ut och var lika påkopplade som motståndet. Idag är det en sanning som gästerna glömt och laget öppnar målskyttet för säsongen och gör en riktigt stark inledning. Kungälv går upp till ledning med 1-4 i den sjätte minuten.

Det är på sex meter och i målvaktspelet som Kungälv presterar. Med Amanda Borgström och Emilia Lindmark på varsin kant samt Amanda Hallman på linjen. Målvakten Johanna Kjellman tar tre av de fyra första skotten på mål samtidigt som kollegan tvärs över plan, Laerke Sörensen tar en på fem.

Melanie Felber i Skara har fått ta över kaptensbindeln efter en riktig vass första säsong och är en av de som tidigt visar att hemmalaget vill göra match av premiären tillsammans emd det tunga skyttet ii from av Carolina Järlstam och Sara Johansson.

Kungälv gör ett nytt lite ryck i halvlekens mitt fram till 6-9 och hemmatränaren Magnus Frisk tar sin första time out. Pausen ger effekt, Natascha Antikj löser av i målet och avståndet minskar med två nya hemmamål samtidigt som gästerna radar upp tekniska fel.

Gästernas tränare kontrar med det gröna kortet och vänder tillbaka. Skara jagar Kungälv genom halvleken men kommer inte ikapp. 11-13 till gästerna vid paus.

I första halvlek är det främst Melanie Felber som levererar framåt och den inbytta målvakten Antikj höjer hemmalagets räddningsprocent. För gästerna är det redan nämnda kantspelare tillsammans med målvakten Kjellman om verkligen är på tårna.

Andra Halvlek

Kungälv öppnar andra med ett snyggt spel som gör att Rebecka Karlsson kan öka på ledningen. Kjellman i gästernas mål fortsätter att rädda och Skara förmår inte komma ikapp.

Med tio kvar, gästerna har ledningen med 19-16 tar Frisk fram det magiska gröna igen. Det ger effekt även denna gång och för Järlstam räcker fyra steg för att sätta nästa reducering.

Kungälv har ledingen från första mål fram till 57 spelade minuter. Sen vänder Skara och går från 19-21 till seger 22-21, Kungälv får straff med 37 sekunder kvar att spela men kan inte förvalta sjumeterskastet och lila vinner med en.

Skara vinner inte rättvist men vinner och fortsätter bygga sitt övertag över arbetskollektivet från Kungälv. Är det rutinen på bänk och plan som gör skillnaden?

 

Dagens utropstecken: är Johanna Kjellman som står för 16 eller var det 17? Räddningar på 38/39. Vi kör konservativt och säger 41%. Det får bli ett lite bonustecken till debutanten Alma Jönsson som gör en utmärkt debut i SHE hetluften.

Tre hjärtan går till hemmalagets mest lysande stjärna, tränarkårens favorit till all-star på vänstersex.

Två ger vi till sexmeterskollektivet hos gästerna, Borgström-Lindmark-Sjöstrand.

Ett hjärta hamnar, för att hålla linjen enligt ovan, hos Skaras båda målvakter som gjorde bra insatser båda två sett över 60 minuter.

 

Tre ta med sig hem…

Rutinen som sagt. Kungälv har denna match men förlorar den och idag handlar det handlar om detaljer. Svårgreppade tekniska, mängden tekniska kontra hemmalagets, 3-12 säger statistiken. Värderingen av bytet anfall försvar, ska det göras, när måste hemjobbet prioriteras istället? Ny konstellation i mittförsvaret under kapten Siges skadefrånvaro. Att våga göra byten för att spelar ska få vila trots att matchen står och väger?

Dr Frisk har ett meriterat och rätt tungt lag på pappret. Med vad det verkar, möjlighet att värva brett och ett år till i Lila. Frågan är om det går att växla ut detta under den här säsongen? Kommer spelare som Mikaela och Sara Johansson prestera och hitta rytmen med sina lagkamrater.

Domarinsatsen i idrottshallen gynnar hemmalaget. Det fick Kungälv erfara idag, det har drabbat t ex Skövde och Tyresö tidigare. Skövde klarade dock av att hålla ut och klara båda poängen i våras. Det finns många situationer under de 60 som berättigar hemmadomarstämpeln men det räcker med att kolla överfallet, lämnat utan åtgärd, på Amanda Sjöstrand på slaget 54:06 för att inse att det finns ett rejält glapp här. Är det värt en blänkare till svenska spel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.