Seriesegraren mot nykomlingen

Kvartsfinal ett i undantagshallen i Nacka. Skuru tar emot nykomlingen Kungälv.

Skuru har 21 raka och ser och känner sig längre fram än tidigare. Frågetecknet om det finns tillräckligt för att gå hela vägen när det blir måstematcher och förberedelserna på andra sidan ser annorlunda ut finns dock kvar i högsta grad. Ikväll står Kungälv på andra sidan, nykomlingen som vann sitt avancemang när de körde över det mesta i allsvenskan förra året. Denna säsong ska laget ha heder av sin insats och det kunde varit fler poäng om skärpan funnits även mot t ex Kristianstad på hemmaplan.

Skuru startar och möter ett Kungälvsförsvar som är påkopplat från sekund ett. Matilda Lundström, en av säsongens absolut vassaste i SHE på sin högerkant öppnar med en välplacerad boll mellan benen på startande Sofia Börjesson i Kungälvsmålet. Ett mål som borde underkänts eftersom Daniella De Jong skapar Lundströms lucka när hon med ett bra tag i tröjan drar undan Amanda Sjöstrand.

Kungälv verkar lite tagna av stundens allvar och hamnar direkt i underläge, 3-0 till hemmalaget. Det är Skurus kanter som står för målen och Kungälvs långa anfall slutar i intet när det kommer en rad tekniska fel. Här är känslan att matchen går och att det kommer bli en lång jobbig kväll för gästerna.

Elin Sige reducerar på egen hand men efter ett nytt misstag framåt i anfallet efter tar gästernas tränare Pontus Wiklund time out. Effekten av pausen dröjer och vi ser istället Kapten Södrén öka på ledningen. Kungälv har inga räddningar i inledningen och slarvar betänklig framåt.

Tränare Wiklund bjuder iaf på glädje när han efter ett nytt missat anfall ställer frågan, ”Vickan, om handen är uppe, vad ska du göra då?”. Syftandes på Victoria Strålman, det hördes av samtliga på anläggningen.

Det är förvånansvärt många tekniska i inledningen och även hemmalaget jobbar för att få ihop sina egen mängd misstag.

Kungälv får kontakt när hemmalagets Carolina Ingesson åker på en tvåa. En tvåa Elin Sige får med sig när hon bryter igen från högernio. Kungälv förvaltar utvisningsperioden med totalt tre mål fram till 7-6. Gästerna håller kontakten efter det och i tjugotredje kommer Kungälv ikapp men faller tillbaka de sista och Skuru avslutar med 6-3.

Med 15-12 i paus finns det en hel del mer att önska i kvaliteten i lagens anfallsspel.

Skuru saknar tre spelare varav det tyngsta avbräcket är Alexandra Bjärrenholt. Hon har länge varit Skurus främsta och i hennes frånvaro ser det tungt och trögt ut och rörelser som involverar fler än två saknas. I försvar är det svårt främst för tvåorna att få tag i sin spelare även om de lyckas ta bort Rebecka Karlssons målproduktion kommer en del bra läsningar från henne. Hemmalaget behöver upp i intensitet försvarsspelet och tydligare raka satsningar mot mål från nio. Kungälv kommer nära och producerar men behöver få bort de oprovocerade tekniska och höja kvaliteten i de avslut man väljer när man väl kommer förbi för att få bättre betalt för slitet. Bakåt är laget aktivt och ska hålla i aggressiviteten men behöver begränsa främst Lundströms framfart som får göra en del alldeles för enkla mål.

Skurus tremålsledning håller en bit in andra och vi får se snygga mål från gästerna samtidigt som de fortsätt är för generösa bakåt. Det är svårt att känna igen Skuru som inte klarar av att gå ifrån och stänga utan istället får vi se ett Kungälv som knaprar in och halvlekens artonde är de ikapp, lika på tjugoett. De är inte många som tror på det vi får se förutom gästerna. Skuru gör två från sex men Amanda Borgström är på spelhumör och fyra raka för henne landar i nytt lika på tjugofyra. Skuru är ändå det lag som syr ihop det och avslutar med 3-1 så det blir hemmaseger med 27-25 i match ett.

Slutsignal

Skuru gör en av säsongens absolut sämsta insatser och den kommer i lagets första kvartsfinal. Det som början såg ut att kunna bli en lätt resa blev något helt annat och det enda laget kan vara nöjda med är att det blev seger, för vägen fram dit var inte bra. Det går väldigt tungt på nio meter och det är sexorna som bär laget med 19 av 27 gjorda, det stannar på sex mål från nio meter i spelet. Laget ligger lågt och stilla runt sju meter och klarar inte riktigt kvinna-kvinna spelet i försvar och de snabba Kungälvsspelarna kommer igenom. Likväl så blir det seger, det stark lagets privilegium, seger trots sämre spel.

Kungälv står upp riktigt bra idag och med lite mer rimlig medgång hade resultatet kunnat bli ett annat. Framåt slarvar laget mycket till en början men succesivt blir kvaliteten bättre och många gör riktigt bra mål framåt. Räddningarna kommer inte till en början men även här blir det bättre genom de sextio. Lagets försvar gör Skurus anfall sämre och kan man höja noggrannheten i försvar, vässa besluten något framåt och få bort de oprovocerade missarna kommer de fortsätta att närma sig sina motståndare. Första matchen är synnerligen viktig för utmanaren, oavsett om det är kval eller kvartsfinal. Med en bra insats i stora delar av matchen är stämningen sannolikt inte på topp på vägen hem givet utgången. Kan ni ladda om för att skaka om dem på nytt?

Dagens utropstecken är Matilda Lundström, det går inte att välja någon annan. Nio framåt och hög procent.

Tre hjärtan skickar vi med gästernas Amanda Borgström hon fortsätter med många bra mål och hög skärpa och finess från sju meter.

Två får vi ge till Amanda Sjöstrand som gör en riktigt bra match i två riktningar, bra egna mål och resultat för laget.

Ett får Evelina Eriksson som fortsätter att ta mycket bollar som sista utpost i Skuru. Bra jobb återigen!

Tre ta med sig hem

Det är som sagt en styrka att vinna med en svag insats men sett till önskad form den här tiden på året är det en rejäl missräkning. Var det underskattning? Förberedelserna verkar ni nöjda med så vad hände? Var fanns glöden… Är hög lön lika med leverans? Finns det konsekvenser när det ser ut som det gjorde idag?

Insatsen från våra vänner med korten är värt lite extra fokus en kväll som denna. Om vi i första halvlek tar bort de tre mål som Skuru fick, som inte borde godkänts, och vi lägget till två straffar för gästerna som uteblev och som hade inneburit färre omställningar, hur hade det slutat då?

Hemmalaget arrangemang är inte riktigt professionellt och ni har möjlighet och samtidigt ett rejält behov av att lyfte erbjudandet. Förutsättningarna i Bollhallen gör det ju dock inte lättare bör sägas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.