Säsongens viktigaste derby, Kungälv tar emot Önnered

Säsongens viktigaste match i Mimershallen. Kungälv tar emot gäster från andra sidan älven…

Önnered är på besök och kan se tillbaka på en säsong där det finns en hel del att jobba med, ”utrymme för utveckling”. Det är mycket som har varit riktigt under märket för den dyra truppen men inte utan fullträffar som den i Heidhallen och hemma mot de regerande mästarna. Kungälv har även de en säsong bakom sig med mycket mörker och en hel del röra vid sidan av planen, men med ljusglimtar som den senaste derbysegern, hemma mot Heid. 

Idag gäller bara seger för hemmalaget om det ska kunna bli slutspel. För gästerna är det inte lika avgörande med poäng…

Derby och dubbelarrangemang i Mimershallen och bra stämning från start. Efter damernas måstematch väntar en svår uppgift för Kungälvs herrar med besök från huvudstadens och serietvåan Hammarby. 

För damerna är det tätt och derbyvärdig kamp från start och hemmalaget signalerar att de ska göra match av det hela. Kungälv tar succesivt över taktpinnen och kan ligga ett två mål före fram till tretton spelade då gästerna kan ta sig ikapp och vi har lika på sju.

Efter det börjar västkustmolnen hopa sig över Önnered, för dagen i grått och svart. Kungälv börjar spela bättre och bättre försvarsspel samtidigt som laget visar upp en offensiv som vi knappt sett alls under säsongen. Samtidigt är det ett mer välbekant Önnered som kryper fram och de sista sjutton minuterna stannar gästerna på endast två gjorda.

Hela 18-9 i Halvlek och julafton och trisslottsinköp för Kungälvs anfallsspel. Det mesta går in och nästan alla som avlossar, mot en avklädd och ensam Hanna Eriksson i gästernas mål, noteras i protokollet. 

Önnered är förvånansvärt passiva och verkar inte så sugna på att spela försvar något som också fortplantar sig längre upp i banan. Målvaktsbytet till Cornelia Hermansson ger någon fler räddningar men eftersom hon inte får spela anfallsspel gör prestationen liten skillnad.

Gästerna behöver ta ett rejält omtag och vinna varje period under den andra halvleken om de ska kunna bli någon egentlig kamp om poängfördelningen.

Önnered kommer ut och gör en fin sammanfattning av sin första halvlek i inledningen på andra. Två tekniska och ett mål i de tre första anfallen. Hemmalagets kapten, Elin Sige, visar att hon är tillbaka med två bra men väldigt, väldigt enkla mål innan pendeln svänger. 

Kungälv är sammantaget mer än lovligt bleka under den andra halvleken och det som varit prestation och poäng i första förbyts i ängslan och en väldig mängd tveksamma beslut och satsningar. Lagen har bytt lite skepnad. Uppförsbacken är dock för stor, Önnered är tre ifrån som närmast. Kungälv kan hålla undan och når en rättvis seger mot ett förvånansvärt blekt Önnered, 25-22.

Dagens utropstecken landar hos kollektivet Kungälv som trots bänkens oförmåga under andra halvlek kan visa sin kollektiva styrka med leverans från många positioner, i en halvlek…

Tre hjärtan går solklart till hemmalagets målvakt Yasmine Gluic som bakom ett bra krigande och effektivt försvar har en väldigt fin dag på jobbet. Snyggt.

Två till en målbäst kapten Sige för idogt arbete i två riktningar. Hörde vi kontinuitet från nummer 13.

Ett till gästernas inlånade linje Nora Lundell som inte funderar så mycket som övriga verkar göra utan kör på. Det blir inte alltid rätt men hjärta och inställning är garanterat på rätt ställe.

Tre ta med sig hem.

I en serie beklagligt befriad från positiva överraskningar, på lagnivå, så är Önnered nog det tydligaste exemplet på underprestation. När Thomas Bredenfeldt fick lämna under säsongen kom det knappast som en blixt från klar himmel, att skiftet dröjde så länge är en annan fråga.

Klubben, Önnered sportgrupp dam, behöver ta en lång hård fundering på hur verksamheten fungerar, vem ska göra vad, när och varför. Vilka rekryterar vi och finns det en uthållighet och ett långsiktigt tänk? Att de finns vettiga pengar är en sak, men har ni en rimlig självbild? 

Kungälv är luriga. Det finns en potential i kollektivet och en dag som idag är beviset på det. Oförmågan under genomförande är dock, fortfarande, ett stort, stort frågetecken…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.