Önnered tar emot Boden

En match som med all sannolikhet slutar med hemmaseger.

Önnered överraskade många förra året med en stark säsong som nykomlingar som gav en sjätteplacering. Laget visade upp en bra fysik och en god lagmoral. Även i slutspelet hedrade man sin säsong även om det blev exit med 0-3 i matcher mot Skuru. Laget har ett år mer tillsammans samtidigt som de kunnat göra en profilvärvning när de lockat hem tunga vänsternian Maja Eriksson till SHE igen.

Förra säsongen säkrade Boden den sista slutspelsplatsen i en måstematch mot Heid där man avgjorde under sista tio. Boden har rejäla utmaningar, spelar- och även tränaromsättningen för den delen har varit hög och de har haft svårt att bygga laget på egen grund, men Centrallinjen är intakt med trotjänarna Emmy Nordmark och Annica Ölén. Upplevelsen är att laget får starta om till varje ny säsong. Men, trenden är positiv och laget har sakta men säkert tagit kliv uppåt i seriesystemet och siktar i år på en sjätteplats.

Önnered startar i anfall men bortalagets Andrea Johansson tjuvar ett antal meter upp, tar bollen och sen tar hon sig till ett bra läge som hemmalagets Hanna Eriksson räddar. I anfallet efter tappar Ölén sin spelare i försvar och Tilda Matthijs kommer till ett bra skottläge som dock räddas av Virginia Robles i Bodens mål, Matthijs får dock tag på returen och kan öppna kvällens målskytte. Bortalaget svarar med ett snyggt anfall som rullar upp Önnereds försvar och Andrea Johansson avslutar fint till 1-1. Båda målvakterna öppnar riktigt bra med rejäla pluspoäng speciellt till Robles som bland annat bryter ett kontringsförsök från grönt.

Framåt så startar Matthijs starkt med en riktigt bra assist ut till Maria Sundin på kanten. Anfallet efter försöker Lopez hitta Ölén på linjen med en svår passning men bra försvarsarbete från Linnea Jönsson avvärjer och Önnered ställer snabbt om och när Boden inte får ihop prioriteringarna bakåt gör Ewelina Ström enkelt 3-1.

Önnered har ett tufft, ibland överdrivet hårt, aktivt försvar och varierar lösningar väldigt ofta, jag får ihop det till fyra olika kombinationer i första halvlek. Nackdelen för spelarna är att alla inte riktigt har koll på sin uppgift och i de få anfall där boden får rörelse på det utgrupperade försvaret hittar de luckor. Bodens försvar är å sin sida passiva, platta och sena. Hemspringet är katastrofalt, laget är inte vaket och valen görs alldeles för sent när de väl görs.

Framåt har Boden det svårt, spelarna rör sig inte tillräckligt för varandra och det behövs mycket mer aktivitet över hela laget. De tekniska felen avlöser varandra och kunde med mer nitiska domare varit ännu fler, t ex när spelare fastnar med bollen för att de inte har passningsalternativ. Skyttet är som paussiffrorna antyder inte på plats och när väl bra lägen, de är få, dyker upp missas det för ofta om inte duktiga Eriksson i Önnereds mål räddar. Vänsterhänta Paulina Masna på högernio som varit viktig för laget tidigare har sannolikt sin tyngsta halvlek i Bodentröjan. Med undantag för en ramträff tidig träffar hon inte målet alls på en rad försök.

Önnered har en betydligt lättare resa, alla passmissar och räddningar från Eriksson gör att de får massor med omställningslägen och med det passiva Bodenförsvaret som inte klarar av att springa hem blir resan väl enkelt. Önnered kan spela ut och har en rad olika målskyttar. Ovan nämnda Matthijs verkar komma mer till sin rätt i den mörkgröna tröjan än hon gjort tidigare i rött och visar prov på bra kreativitet och spelsinne. Det ska nämnas att Bodens målvakter gör en riktigt bra halvlek och får ändå släppa 17.

Andra börjar som den första slutade med passivt försvar och Jessica Ehrnbring kan prickskjuta in 18-6. Positivt för Boden i inledningen är att Masna börjat om och på sitt första avslut i andra reducerar hon till 18-7. Anfallet efter lyckas Boden, för dagen i vitt, täcka ett avstämt avslut från Ehrnbring som ändå lyckas ta egen retur och sätta 19-7. Boden reducerar på nytt via Hellgren som ersatt en skadad Ölén på linjen.

Första fem vinner Önnered med 4-2 men sen så kommer Boden in i matchen mer och mer och kan äta upp en del av skillnaden mot ett inte lika fokuserat hemmalag.

Boden gör sanslöst mycket tekniska, speciellt i första och det lägger grunden till Önnereds rätt enkla seger. Ljuspunkterna är ändå när Johanna Hellgren fick ersätta den skadade Ölén på mittsex och gör fem bra mål. Betydligt bättre skytte i andra från Paulina Masna ger henne fyra och fem från Andrea Johansson gör att Boden återigen kan åka ifrån Göteborg med 20 bra genomförda minuter. Problemet idag var att matchen gick en bit in i första och även om laget ska ha kred för sin moral, de vinner andra med 13-16, så är det generellt alldeles för dålig kvalitét i lagets insats.

Önnered kommer ut bra från vilan men har inte samma fokus i andra av naturliga skäl. Kanske släpper grönt ändå in Boden väl mycket, även om de två pängen aldrig är i fara. På plussidan hittar vi riktigt bra målvaktspel genom hela från Hanna Eriksson. Det finns mycket kvalitét framåt med hela tolv olika målskyttar. Extra bra framåt idag är Jessica Ehrnbring och Tilda Mathijs men absolut främst är Ewelina Ström på högersex som gör en fantastisk match med åtta mål.

Tre ta med sig hem

Önnered fortsätter visa upp bra tryck och fart i sitt spel tillsammans med ett hårt jobbande försvar. Men när det blir utgrupperat behöver rollfördelningen bli tydligare. Det var här Boden hittade nätet i första även om det stannade på sju.

Boden påminner lite om Kristianstad, hög spelaromsättning, viss nonchalans och en bitvis sviktande disciplin. Ta hemspringet och se till att ni hinner vända upp. Försvarare får inte backa när skyttarna satsar. Möt skyttarna utanför 6-7 meter och prioritera hoten. Positivt är att laget bitvis visar upp ett finurligt anfallsspel och det finns betydligt mer att hämta på nio meter än vad laget visade idag.

Skydden, det verkar krävas ortos för att få spela mittnio i Önnered. Ta bort dem, snälla, är spelarna hela och godkända för spel, spela utan skydd. Det finns andra lag i grönt men också lila som är förvånansvärt envisa med att använda dessa, varför?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.