Lugi Kungälv stänger den 21 omgången

Lugi tar emot Kungälv i en match där i princip allt talar för hemmaseger. Lugi har som vanligt blandad kvalitet i grundserien men är inne i en uppåtgående trend och brukar ha iaf en växel till i slutspelet. Kungälv har överraskat och underpresterat, givet att de överraskat. Poängskörden hedrar laget som är nykomlingar men som noterat tidigare har jag svårt att se vad som ligger bakom framgången.

Esmeralda Fetahovic och Sofie Börjesson startar i respektive bur.

Det var väldigt målsnålt när Lugi slog Kungälv borta motsvarande möte i höstas, 16-20 till gästerna. Öppningen idag talar för en repris med få mål. Duktiga Amanda Borgström öppnar för gästerna som startar med aggressivitet i försvarsspelet.

Det är en hel del tekniska fel i inledningen och det dröjer några minuter innan Julia Olsson spräcker Lugis målnolla. Kungälv kan ta lite initiativ i protokollet tack vara två straffar som Borgström förvaltar.

Lugis förvar kommer succesivt igång och Kungälv får svårare att komma till vettiga lägen och spelet vänder gång efter gång. Gästerna gick in med fokus på Julia Olsson som en av de tre laget behöver få tag på i försvar. Och fokuset syns och de ettriga spelarna i vitt får träff.

Bortalagets fokus i försvaret klingar dock av och Lugis tunga skytte får en rad lägen utan någon speciell uppvaktning från försvarsspelarna. Initiativet skiftar till Lugi och det är Melissa Petrén som är klinisk gång efter gång från 7-8 meter. Kungälv ser trötta ut mot slutet men hindrar Lugi från att få större glapp än tre till paus, hemmaledning 15-12.

Lugi har succesivt gått ifrån med fri lek för Petrén och en rad bra mål från Olsson på högernio samt en del snygga lösningar. Laget behöver hålla tempot uppe och vårda bollen i anfall. I försvar har laget problem när Kungälv utmanar kvinna-kvinna, här klarar inte Lugis mindre namnkunniga sin uppgift.

Kungälv var på tårna från början men föll succesivt tillbaka. I anfall uppställt har laget problem och det slarvas betänkligt. Trots det är laget i närheten bland annat tack vare tre straffar. Bakåt är det för generöst med ytor speciellt för Lugis skytte och här behöver de få in träff. Johanna Kjellman får lösa av Börjesson som haft klara problem att få tag i bollarna men halvleken går utan att hon riktig kommer igång.

Andra

Lugi är definitivt i förarsätet efter trettio och går upp till 17-13 innan Kungälv tar över. Tre måls ledning äts upp snabbt när gästerna får göra sju raka mål. 15-12 i paus blir 17-20 efter dryga halva andra halvlek. Ny straff och två utvisningar tynger Lugi som har få räddningar under perioden och nu är det istället gästernas Kjellman kommer igång rejält.

En time ut för Lugi passerar utan att raset stoppas och det är förts när Olsson sätter 18-20 som transen bryts, (ett mål som nog skulle underkänts). I anfallet efter får Kungälvs Sjöstrand ett välförtjänt direkt rött efter ett överfall på Lugis Hanna Flodman som okontrollerat landar i golvet med rejäla smärtor. Landningen gör att Flodman tyvärr inte kan fortsätta.

Det röda kortet gör att det känns som Lugi är på gång igen men det är tillfälligt och när Kungälv fortsätter pressa delar av Lugis försvar räcker inte hemmalaget till.

Kungälv ökar glappet till fyra innan signalen för sextio och vinner rättvist med 22-26.

Om hemmapubliken hoppats på ett formbesked inför slutspelet så blev de rejält besvikna efter kvällens insats. Lugi kommer succesivt in i matchen i första men tappar allt i andra. Försvaret kräver starka insatser över hela linjen men det faller igenom tydligt när spelarna individuellt inte klarar att hålla sina motståndare. Det är för många lätta mål för gästerna och det tillsammans med ett alldeles för svagt målvaktsspel lämna en hel del frågetecken inför det som komma skall.

Kungälv vinner och ska ha all heder av sin insats, speciellt i andra. Det är svårt att hitta kärnan i vad som gör skillnad men laget fortsätter att försöka hela vägen in. Det blev bättre ordning i försvaret och Kjellman gör det riktigt svårt för Lugi i andra. Framåt straffar gästerna det svajiga hemmaförsvaret och även om det inte är så många olika målskyttar så visar Clara Lerby (7) och Victoria Strålman (7) som är riktigt bra idag att de räcker bra ändå.

Tre ta med sig hem

Lugi är ojämna. Inget unikt i landets två högsta serier men ändå. Lugi har för få spelar som gör skillnad, både framåt och bakåt. Det räcker inte med en glödhet Petrén. Dr Brljevic har två nya säsonger framför sig i klubben men är ni på rätt väg? Är ni närmare topp tre 2018/2019 eller längre ifrån? Laget håller inte mot kompetent förberett motstånd, i sextio minuter.

Kungälv gör en klart bättre insats jämfört de jag sett innan. Vad fanns denna glöd i matchen hemma mot Kristianstad? Det fanns knappt ett spår av den då. Varför? Det kanske är nykomlingens privilegium. Slutspelspaltsen är säkrad och det kan om korten faller rätt kan det tom bli så att laget passerar Västerås. Då krävs det mer än det vi såg idag för Önnered är i bättre skick än det Lugi vi fick se idag.

Direkt rött, det är något speciellt med DRK, speciellt helt utan föregående tvåor. De raka armarna idag var inte lika fula och onödiga som de från Annica Ölén i söndags men resultatet av det fula spelet är desto värre. I värsta fall har Flodman spelat klart för säsongen, (eller mer,) och jag hoppas Kungälv tar en fundering på vad som inträffat.

Dagens utropstecken är Johanna Kjellman. Jag har dock bara sett bra insatser när jag sett henne. Hon kommer in i ett svårt läge i första, utan att riktigt få det att stämma, men så kommer hon ändå ut glödhet i andra och bidrar starkt till avgörandet.

3 hjärtan till Clara Lerby som gör många viktiga bra mål i andra. Respektlöst från flera positioner.

2 hjärtan till Melissa Petrén som efter comeback blir bättre och bättre. Skottmönstret är genomtänkt, straffar försvarande lag/målvakt och imponerar.

1 hjärta skickar vi till Victoria Strälman som går för det, hela vägen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.