Krisande Kristianstad hemma mot Västerås

Krisande Kristianstad tar emot Västerås i en ny måstematch för hemmalaget.

Kristianstad har inlett serien katastrofalt. Västerås å sin sida har haft en mer positiv inledning med tre segrar på fem försök. Kristianstad behöver ta sig ur botten och Västerås vill skapa en ny positiv trend och följa upp sin seger senast hemma mot Lugi.

Västerås inleder men första anfallet blir inget efter en konstig aktion på mittnio. Spelet vänder och mot ett oorganiserat försvar gör Martina Weisenbilderova enkelt 1–0. Nytt anfall för Västerås men skott i täck från svårt läge. Kontring för hemmalaget men Elin Lindblom i Västeråsmålet räddar snyggt på skott från en ren Linnea Efraimsson.

Västerås försöker ställa om snabbt men avslutet från Emma Aarnio är svagt. Försök att ställa om snabbt av hemmalaget men Weisenbilderovas passning är alldeles för hög. Spelet vänder igen och Västerås springer sig till övertal framåt och Kristin Ullén får ett bra läge, ren på sin kant, som innebär kvittering. Spelet i inledningen lämnar en hel del övrigt att önska.

Anfallsmässigt har hemmalaget svårt att komma till bra lägen och många anfall slutar med passmissar eller andra tekniska fel. Vi får det fjärde tekniska för hemmalaget redan efter 3.30. Men Västerås vill inte vara sämre och ligger i med en rad tekniska fel.

Hemmalaget har ändå ledningen inledningsvis och sen hyfsad kontakt mycket tack vara bra insatser av det mer individuella slaget från främst Carlström men även Weisenbilderova och Cyndi Birberg på kanten.

Västerås kommer ofta till öppna lägen tack det generösa hemmaförsvaret men har svårt att sätta bollarna. Lagen följs åt fram till lika på sex efter dryga sexton spelade men efter det drar Västerås succesivt ifrån och går till paus med ledning 9–13.

Över hela halvleken har gästerna mer struktur i sitt försvarsspel, de står platt men är ändå aktiva. Kristianstads försvar har svårare att få tag i sina motståndare. Elin Lindblom i gästernas mål har också en klart bättre kväll än Kudlackova på andra sidan. 

Andra startar och vi känner direkt igen oss i kvalitén. Passmissar från båda lagen och avslut i svåra lägen, gärna långt utifrån. I de första anfallen efter paus ser vi ett mer resolut, både försvars- och anfallsspel från hemmalaget som har bestämt sig för att göra match av det hela. De första tretton ger oss 6–2 för hemmalaget och de är ikapp, lika på femton.

Efter det är det Kristianstad som blir laget som för och istället är det Västerås som hamnar målet efter. Lagen följs åt fram till 58:14 och en ödesdiger insats i försvar av Sarah Carlström, som får vila under matchens avslutning. Fenne Båverud låter sitt Västerås spela sju mot fem och det bidrar till kvitteringarna till 21–21. Kristianstad får ett sista längre anfall där Västerås punktar Andrea Jacobsen. Hemmalaget förmår inte komma till avslut utan de blir avblåsta för passivitet. Aarnio i Västerås får i deras sitta anfall gå upp ohotad och sätta segermålet. Utvisningen och coachningen på slutet gav bortalaget segern.

Hemmalaget har även i denna match stora problem både i försvar- och anfallsspel. Det är inte samma enorma generositet som senast mot Skuru men det blir ändå massor med öppna lägen bakåt. Speciellt tungt är det för Andrejic, Jacobsen och Gunnarsson som ligger rejält back. Den senare fick vila två minuter i första men kunde lika gärna fått lämna planen helt efter en rad förseelser som dock släpps av domarparet. Framåt så är det för lite rörelse i anfallsspelet, laget sliter inte för varandra, massor med tekniska fel och det tas en hel del avslut i svåra lägen.

Matchen är ändå ett fall framåt och den uppgivenhet och tafatthet som vi sett tidigare är inte lika tydlig idag. Positivt är att både Weisenbilderova och Carlström verkligen bestämt sig att göra skäl för sina startplatser. Kan ni få med er fler så har ni startat något.

För Västerås del ska man var glada över de två poängen men insatsen är i stort långt ifrån imponerande. Laget kommer lättare runt sina motståndare men har förtvivlat svårt att prestera bra avslut. Bra match framförallt av målvakten Lindblom men också kollektivet i försvaret även om besluten inte alltid är de bästa. De som har det huvudsakliga ansvaret att producera framåt är födda 99. De står för tretton av laget tjugotvå mål och producerar redan genomgående. Med mer utbildning har laget ett rejält framtidskapital i nyförvärven Frida Rosell och Aarnio.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.