Kraft och tempo i Arena Naestved

NFH H65

H65 kommer till Arena Naestved som utmanare. NFH får anses som favoriter och H65 har tydligt tagit på sig rollen som laget som behöver skrälla för att få med sig rätt resultat. Rollen som utmanare vill Dr Månsson att laget ska ha, så ofta det går. Jag tror inte det har så mycket att göra med att huvudtränaren vill påverka förväntningar utifrån. Snarare handlar det om att minska pressen på sina spelare, i synnerhet de yngre i truppen.

Idag möts det svenska kollektivet och NFHs heltidsproffs.  Gult har en tendens att inte alltid ge 100%, det är knappast något spelarna vill känna igen, men så är det. Det gäller dock inte alla. I rött å andra sidan är 100% en del av själen. Inte för alla, definitivt inte när Ola tog över ansvaret, men nu är de, tillsammans, närmare. Anna Johansson och Sofia Hvenfelt är bra exempel på spelare som inte vet vad alternativet till 100% är.

Under uppvärmningen syns en liten varningssignal. Var det underdåniga blickar som kikade över banan på landslagsspelarna på andra sidan? Känslan finns kvar när spelet drar igång, inte tydligt men den är där.

H65 öppnar ändå målskyttet. Den första delen av halvleken är det H65 i försvar och Evelina Källhage i anfall. Hon gör de fyra första målen för gästerna, i uppställt, från högersex och i omställning.

För hemmalaget är det svårt att nå bra resultat utifrån mot ett vaket och hårt arbetande H65 försvar. Nackdelen med ett tufft försvarsspel är, i synnerhet i internationella matcher, att det blir många domslut, många straffar. När ställningen är 6-3 har NFH satt fyra straffar och Emelie gjort spelmålen genom starka, tunga genombrott. Straffarna fixar Anna Lagerqvist på linjen, tre av fyra. Hon hjälper också Anna Johansson till vila i två minuter.

Under stora delar av första halvlek har lagen svårt att hitta till bra lägen på nio meter. Mässing som gjorde en fantastisk match mot Sävehof har svårt att komma in i matchen. Tillsammans med sina kompisar på nio meter är det tidiga avslut, utanför, utan fart eller i täck. Första målet utifrån för rött kommer i minut tjugofyra från Kristin Thorleifsdottir. Då har H65 börjat spela sju mot sex i anfall.

NFH är som mest upp i ledning med fyra men mot slutet av halvleken skiftar initiativet. Mässing och Thorleifsdottir börjar göra mål, H65 får straffarna istället för NFH och två raka utvisningar på hemmalaget gör att pendel svänger över och H65 kan gå ikapp och förbi till ledning 14-15 i halvtid. Jannike Wiberg är bra i mål, Gry Bergdahl kommer in och räddar straff. Sofia Hvenfelt sliter blod i två riktningar, fixar och orsakar straffar. Tre av tre från sju meter på Anna Olsson. Men bäst av alla är Evelina Källhage som gör fem.

I NFH är det Emelie och Johanna tillsammans med Laerke Nolsoe på kanten som producerar men mycket av hotet i NFH kommer tack vare urkraften på linjen, Anna Lagerqvist. Inga mål i första men priset H65 får betala är istället straffarna och det som krävs för att hålla koll på henne. Tror sällan Hvenfelt och Lindqvist med flera mött någon mittsex som är svårare att försvara sig mot, Södrén får ursäkta.

Andra startar och matchen känns helt öppen. Lagen följs åt och efter tio är det lika på nitton. Efter det skapar NFH succesivt ett övertag och H65 orkar inte hålla jämna steg. Nu är det istället i spelet gult gör sina mål och efter sextio är det 27-24.

NFH ska vara nöjda med sin seger men kan inte var helt nöjda med hur det såg ut på banan. Sakura Hauge har haft det tungt i ligan men får komma in i NFHs mål i slutet av första och är tillsammans med Emelie W och Lagerqvist de som gör att hemmalaget klarar segern med tre. Försvarsspelet behöver bli bättre utanför det svenska, återigen hänger det på Lagerqvist, Angelica Wallén och Emelie W. Även om jag tycker att just Wallén ibland är på fel sida gränsen och borde fått någon/några tvåor idag. I övrigt är det främst Matilde Nielsen som orkar ta sin spelare, de flesta övriga är inte där, inte än iaf.

H65 ska ta med sig en i stort bra insats. Idag hade man sitt riktiga eldprov innan uppehållet, (bortsett returen på söndag). Det var inte lätt och det kostade på men laget har med sig ett underläge som inte är omöjligt att vända. Det är tufft och tätt idag, det passar H65 men laget klarar inte av det i sextio minuter. Nio mål i andra är såklart inte godkänt men med små justeringar…  Lite bättre procent från niorna, fem istället för åtta straffarna emot och träff på NFHs skytte kan det bli riktigt spännande i Eslöv på söndag.

Tre ta med sig hem.

Inramningen, jag har sagt det förut och säger det igen. NFH är en bra matcharrangör. Det är snyggt, professionellt, trevligt och ett riktigt bra tryck. Kul att H65 hade så många supportrar med sig. All heder till det och ett bra tecken på föreningens långsiktiga arbete.

H65 är bäst i Sverige, jag tror inte något annat lag kunnat matcha dagens prestation trots förlust. Om det inte går samma väg som dubbelmötet med Larvik förra säsongen, bra och nära match ett, inte bra och nära match två, finns det all möjlighet att prestera i Eslöv. Den svåraste motståndaren idag satt nog i det egna huvudet.

Svenskorna i Danmark, det är bra för svensk damhandboll att HTH Ligaen är så stark och konkurrenskraftig. Att den ger våra tre topplag möjlighet till riktig sparring inför. Att det är så många svenska tjejer som får testa proffslivet där, vara i den träningsmiljön och utvecklas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.