Handbollsfinaler i Göteborg

Idag väntar en av årets stora handbollsdagar. Regerande mästarna H65 Höör tar emot IK Sävehof i Scandinavium.

På herrsidan ångar IFK Kristianstad mot nytt Guld, idag väntar HK Malmö.

Sävehof har haft en ojämn säsong, den andra i rad jämfört sin totala dominans tidigare. Stora skadebekymmer på tongivande spelare och en lång rad förluster under hösten har under våren bytts mot idel segrar och en riktig stark formkurva. H65 å sin sida har under säsongen gått för serieseger samtidigt som laget gett sig på nytt Europaspel. I EHFcupens gruppspel gjorde man flera bra insatser bl. a. I en jämn och tät match hemma mot Larvik. Det räckte inte för avancemang men gav mersmak för klubben och alla runt omkring.

Idag möter rött svensk damhandbolls stora institution, IK Sävehof. Förra året hade H65 förmånen att komma som utmanare och spela med iaf. något mindre press än mästarna. I år är rollerna ombytta även om Dr Månsson gjort sitt för att tona ner favoritskapet. Jag tror inte att det handlar om något annat än att han vill ge sitt lag absolut bästa förutsättningarna för seger. För seger kommer det att bli.

H65 är som lag i bättre skick än Sävehof. Det finns mer rå kraft i laget som helhet tillsammans med viljan att verkligen slåss för varandra genom hela matchen och varje situation. H65 har också en annan fart i sitt spel och visar mot olika typer av försvar att det finns alternativ. Det kan dock ibland se lite avslaget ut. Laget är sårbart i försvarsspelet i synnerhet på sina tvåor och bakom sin kapten i vissa fall när Sofia släpper sin position.

Sävehof är också ett rejält tränat, stort och starkt lag på de flesta positioner. Skillnaden för mig är att de är långsammare och trögare. Laget spelar bitvis ett opolerat och våldsamt försvar. Frågan är hur mycket det kostar idag? De opolerade har vi dock sett lite av även från H65 under slutspelet. Sävehofs anfallsspel kan tendera att vara trögt och lite stillastående. Det som talar för laget är formen och vinnarmentaliteten som härskar i klubben. Samt en riktigt bra dag för formtoppade Olivia Mellegård och Julia Eriksson.

Startsjuorna mot varandra…

V6, H65 fick se Marie Wall dra på sig en knäskada och får så vitt jag vet vara utan henne idag. Bakom finns Emma Rask som i regel gör gedigna insatser med hög procent. Här vinner Sävehof oavsett om Wall spelar även om Wall har ett större register i det offensiva spelet. Olivia Mellegård i Sävehof är för mig lagets viktigaste spelare framåt. Riktigt snabb och med mycket bra avslut.

M6, H65s kapten och anförare Sofia Hvenfelt har inte haft samma lycka framåt i viktiga matcher som tidigare men likväl är hon otroligt tuff att få tag i, skapar poäng och gör ett stort jobb i försvarsspelet, bara disciplinen är där idag. Thess Krönell har varit skadad och hennes status är för mig oklar men även om hon är med så vinner Sofia den matchen.

H6, Evelina Källhage, H65 mot Emma Fernis, IKS, svårt att avgöra men givet att det inte gått så bra för Emma i Semifinalerna så får jag sätta Evelina som etta. Eller blir det duktiga Joanna Haggren som startar.

V9, Julia Eriksson, IKS, fantastisk i fler matcher mot Skuru, har visat extremt bra skytte på sista tiden. Mikaela Mässing har ett riktigt tungt skott men är betydligt mer ojämn och kostar en hel del för H65 bakåt. Går hon verkligen plus Månsson? (Mitt förstaval för rött är Kristin Thorleifsdottir.)

M9, Emma Lindqvist, en av seriens absolut främsta, som lagspelare, skytt, i genombrott och i försvar. Klarar sig bra på nio meter oavsett position. Möter Johanna Allm som gör en del bra saker men över hela banan inte når den speed, kvalitét och dynamik Emma har i sitt spel.

H9, Anna Olsson har inte riktigt kommit upp i nivå under säsongen men jag tror ändå att hon med rutin, straffskyttet och stabilitet kan toppa Ida Odén som även om hon varit väldigt produktiv för Sävehof inte kommer få utrymme mot H65s försvar. Anna Johansson behövs i H65 och jag hoppas på återkomst i form nästa säsong.

Målvakt, Jannike Wiberg solklar nummer ett. Oavsett om det blir Wilma Andersson eller Isabella Mouratidou som startar i Sävehof.

 

Tre, ta med sig in…

Det är bra att förbundskapten efter idag inte tränar ett lag i den högsta serien. Givet laguttagningar och favorisering har det gynnat Sävehof länge och givet svensk handboll en osmaklig skevhet som jag hoppas förändras snabbt. Vi får se om det gulsvarta blir blågult?

På damsidan släpar utveckling av domare efter. Dagens finaldomare har utmaningar men jag hoppas att det blir en jämn och tydlig bedömning idag.

Idag kröns den inhemska säsongen. Damernas högsta serie lämnar dock en hel del att önska. I serien är det många på förhand väldigt givna matcher, kvartsfinalernas utgång och även obalansen i semifinalerna. att Sverige inte förmår att hålla mer än ett lag på tronen i taget. Det är mycket konstigt att SM finalerna avgörs i en match. Varför inte även här ha bästa av fem. En sval serie följs av ett slutspel med mycket tryck och intresse men när det väl gäller så stannar det på en match? Ta bort finaldagen och gör det till en finalserie. Finalserie gynnar alla, det kommer vara fullt i hallarna även om det inte blir som idag, sponsorerna får mer valuta för sina investeringar, medieintresset ökar. Det är dessutom mer sportsligt. Ta tag i detta !!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.