OV och Drott öppnar omgång tio

OV Helsingborg och Drott öppnar omgång tio i damallsvenskan

OV har inlett säsongen med blandad framgång och huserar på en sjundeplats med fyra på nio. Motståndet från Halland är tia och har tre på spelade nio. Två av Drotts kuggar i startsjuan förra säsongen huserar nu i dagens hemmalag, Anna Wibring på högersex och målvakten Christin Brorsson. Drotts för säsongen nya målvakt Linnea Back har gått åt andra hållet.

Drott har svårt mot OV och känslan är att de har ett underläge inför kvällens tillställning. Allt annat än klar hemmaseger är en rejäl missräkning för aspiranterna i grönt.

I hemmalaget hittar vi kapten Ellinor Fahlstedt, hon är en av OVs absolut viktigaste spelare, riktigt stark och helt omöjlig att få tag i. Hon öppnar också målskyttet efter bra spel och snygg assist från en av de andra gröna utropstecknen den här säsongen, Emelie Kristiansson.

I matchöppningen bjuder OV på en del slarv och Drotts skytte lämnar en hel del övrigt att önska. Hemmalaget har initiativet från start genom aggresivt 5-1 försvar men gästerna kommer succesivt in i spelet mer och mer. Det inledningsvis påkopplade försvaret i hemmalaget klingar också av rätt snabbt och Drott får göra en hel del mål nära utan att OV spelarna är ens nära att få träff. OV tar över det ärliga skyttet och Drott skapar en liten lucka. Fortsatt slit från nämnda kapten, mål igen och två fixade sjumeterskast och OV är ikapp. Lika på fyra efter tio minuter.

Det är jämt genom resten av första halvlek som slutar 13 lika. Drott står för en riktigt snygg finish när de kvitterar med en sekund kvar, 13-13 och utvisning för hemmalaget. Bra betalt på de sista fem sekunderna.

Första halvlek tillåter OV motståndarna att komma till bra lägen och i anfall handlar det mesta om individuella prestationer när Drott inte är riktigt på tårna. Bra mål under första från Fahlstedt, Kristiansson och Martina Persson som också sätter straffarna samt Anne Lind i omställning.

Drott har i början svårt att få tag på mittsex och sen skyttet från Persson och Kristiansson. Framåt visar Drott upp ett mer varierat om än i delar något långsamt anfallsspel och det görs en hel del bra mål bland annat av Vilde Hansen, Louise Lilja och hemlånade Sally Sivertsson. På minussidan är förutom lite passivt försvar att laget inte gör mål i två anfall sex mot fyra.

Efter paus kommer Drott ut laddade och en kvinna mer tar de direkt tag i matchen och går upp till 13-15. Svårt att säga vad OV hade för sig i paus men inledning på andra är riktigt dålig. Laget blir bland annat av med bollen på väg upp i två anfall efter varandra. Nya straffar hjälper OV att ändå behålla kontakt och lagen följs åt upp till lika på tjugoett med dryga elva minuter kvar.

Förutom skillnaderna i spelet som finns med från första sticker två saker ut i denna del av matchen. Ett, Drott kan vid minst fyra tillfällen i andra ta eller vinna boll av OV när de är i uppspelsfas. Två, i en av dessa spelvändningar är Drott fem mot två!

Från 21 lika går Drott ifrån, 3-0 ger 21-24 och time out för grönt. OV testar också  7 mot sex men det resulterar i mål för Drott i öppen bur. Drott avslutar bäst och ledning med tre blir också slutresultatet 24-27.

Drott är det mer spelande laget, de gör en kollektivt bra insats och vinner rättvist. Gästerna har dessutom en rad möjligheter att rycka tidigare under matchen men slarvar. De visar upp bredd och har tio målskyttar varav sex gör minst tre mål. Grönt å sin sida har tre som kommer över två. Drotts målvakt Sara Johansson gör både mål och en stabil och bra insats. Med kvällens seger går Drott upp på samma poäng som OV och har möjlighet att kunna landa på rätt sida negativt kvalstreck när säsongen är över tid men det kommer krävas hårt jobb.

OV får inte ihop det som ett lag. Framåt är det i huvudsak individuella insatser som resulterar och även om laget startar bra och fokuserat i försvar så försvinner fokus rätt snabbt. Det är segt och tafatt och Drott får för stora friheter trots att farten inte alltid är så hög. Det finns undantag i försvar men Fahlstedt och glimtar från bland annat Maryann Orisakwe räcker inte.

Tre ta med sig hem

OV har problem. Klubbens ambition att nå topp fyra med damerna denna säsong är med all sannolikhet utom räckhåll. Skulle laget mot förmodan resa sig och nå kvalplats så kommer det vara med mikroskopiska möjligheter att få till bra resultat. Även om erfarenheten i sig såklart är värdefull och ger värden på andra sätt.

OVs Leila Melchers sköna psykning på Drotts kapten som ska skjuta straff. Enkel räddning

Trots att det regnar in på planen i Idrottens hus var det ändå en trevlig match och ett bra arrangemang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.